Dalak Kist Hidatiği
Kist hidatik hastalığı parazitle enfekte köpek dışkısından bulaşır. Bulaş genellikle iyi yıkanmamış sebze, meyve ve yeşilliklerden gerçekleşir. Daha çok karaciğer ve akciğerde görülen bu hastalık nadiren dalakta da görülebilir. Tedavisi splenektomi denen; dalağın laparaskopik (kamera ile kapalı) veya açık cerrahi yöntemle alınmasıdır. Sonrasında bir süre parazit için medikal tedavi uygulanır.
Hematolojik Hastalıklara Bağlı Splenemegali
Hematolojik hastalıklara bağlı dalağın aşırı büyümesi durumunda dalak karın içerisinde gereğinden fazla yer kaplar, solunumu ve gastrointestinal pasajı bozabilir. Bununla birlikte bazı kan değerlerinin bozulmasında etkendir. Tedavide splenektomi denen dalağın tamamen alınması ameliyatı uygulanır. Splenektomi sonrası hastanın kan değerleri normale döner ve şikayetleri kaybolur.
Dalağın Basit Kistleri Aksesuar Dalak
Her iki hastalıkta da bu durum rastlantısal olarak tespit edilir. Batın ultrasonu ve tomografi takipte yeterlidir.
Pankreatit
Safra kesesinden safra kanalına düşen taşlar sonucu, kronik ilaç kullanımına bağlı, metabolik/hormonal hastalıklar sonucu gelişebilir. Safra kesesi taşlarına bağlı oluşan pankreatit hayati öneme sahip ağır bir hastalıktır. Tedavide ERCP denen endoskopik yöntemle safra kanalına düşen taşlar temizlenir ve ardından safra kesesi ameliyatı yapılır. Böylelikle pankreatit gerileme gösterir. Diğer nedenlere bağlı gelişen pankreatitler; nekrotizan pankreatit denen tablo gelişmedikçe ameliyat edilmezler. Pankreatite neden olan problemin ortadan kaldırılması ve medikal tedavi ile hastalık iyileştirilebilir. Bu gibi durumlar genellikle hastane yatışı gerektirir.
Pankreasın Hormon Salgılayan İyi Huylu Tümörleri
Pankreas insülin, gastrin, VIP, glukagon gibi birçok endokrin ve ekzokrin hormon salgılar. Pankreas içerisinde hormon salgılayan adacıklardan gelişen kanser olmayan ancak vücudun hormonal dengesini bozan iyi huylu tümörler insülinoma, glukanoma, VIPoma, gastrinoma gibi isimler alır. Baze bu tümörler pankreasa komşu organlar ve etraf doku üzerinde de yer alabilir. Tedavide laparaskopik (kamera ile kapalı) ya da açık cerrahi uygulanır. Ameliyat sonrası hormonal denge normale döner.
Pankreas Kistleri
Pankreas kistleri bazen tamamen iyi huylu oldukları gibi bazen de kanser riski taşıyan lezyonlar olabilirler. Tomografi, MR ile radyolojik tanı konabilir. EUS gibi yöntemlerle bu lezyonlar aspire edilebilir ve histopatolojik tanı koyulabilir. Her kistin ameliyatı şart değildir, genellikler takip edilebilirler. Kanser riski taşıyan kistlerin ilgili pankreas bölümü ile birlikte ameliyatla çıkarılmaları gerekir.
Pankreasın Borderline (Kanser Riski Taşıyan Lezyonları)
Müsinöz kistik neoplazi, intraduktal papiller müsinöz neoplazi, seröz kistik neoplazi, psödopapiller neoplazi gibi lezyonlar kanser olmayan ancak kanserleşme eğilimi gösteren borderline (ara form) lezyonlardır. Tomografi, MR, EUS gibi yöntemlerle tanı koyulabilir. Bu lezyonların ilgili pankreas bölümü ile birlikte kapalı ya da açık cerrahi yöntemle çıkarılmaları gerekebilir. Düşük risk taşıyan tipteki lezyonlar için ise yakın takip uygun olacaktır.