Tiroid Kanseri
Tiroid bezinde kanser tanısı ince iğne aspirasyon biyopsisi ile koyulur. Boyun bölgesinde şüpheli lenf nodları görülürse, bu lenf nodlarından da ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılır. Tiroid kanserlerinin en sık karşılaşılanı ve diğerlerine göre daha az agresif olanı papiller tiroid kanseridir. Diğer tipler ise medüller tiroid kanseri ve anaplastik tip tiroid kanseridir. Anaplastik tip oldukça agresif seyreder; boyun bölgesi başta olmak üzere vücudun diğer yerlerine metastaz yapma eğilimindedir. Tiroid bezine sınırlı, boyun lenf nodlarına metastaz yapmamış kanserler için bilateral total tiroidektomi operasyonu yeterlidir. Bu operasyonda nefes almayı, konuşmayı ve yutkunurken boğaza sıvı kaçmasını engelleyen sinirler sinir monitorizasyonu denen teknolojik cihazla görünerek takip edilir ve korunur. Boyun bölgesindeki lenf nodlarına yayılmış olan tiroid kanserlerinde total tirodektomi operasyonuna ek olarak santral ve lateral boyun diseksiyonu (metastatik ve şüpheli lenf nodlarının toplanarak çıkarılması) operasyonları eklenir. Boyun diseksiyonu esnasında birçok siniri monitorize etmek için özel bir sinir monitorizasyon cihazı kullanılır. Tiroid ameliyatları sonrasında tiroid hormon hapını hastanın ömür boyu kullanması ve zaman zaman tiroid hormon seviyelerinin kontrol edilmesi gerekir. Belli aralıklarla tiroid kanseri için geliştirilmiş Tümör Marker’ ları , boyun ultrasonu ve MR ile kontrolleri yapılır.
Paratiroid Kanseri
Paratiroid kanserleri nadir görülür. Agresif tipte seyredebilir. Tespit edildiğinde hızlıca opere edilmesi uygun olur. İnce iğne biyopsisi ile tanı koyulur. Boyun ultrasonu ve MR’ ı ile evreleme yapılabilir. Tedavide paratiroid bezi ile birlikte ilgili taraftaki tiroid bezinin lobu da rezeksiyona dahil edilir. Gerekli görülürse boyun diseksiyonu operasyonu da ana ameliyata eklenir. Tedavi sonrası boyun ultrasonu ve MR’ ı ile kontroller yapılır.
Sürrenal Bezin Kanserleri
Sürrenal bez kanserleri kendilerini hormonal düzensizliklerle, tansiyon iniş çıkışları ile gösterebilir. Farklı sebeplerden çekilmiş karın tomografilerinde rastlantısal olarak da bulunabilir. Tespit edildiğinde her zaman biyopsi yapılması gerekmez hatta bazı durumlarda biyopsi yapmak sakıncalı olabilir. Ameliyatta yayılımın az olması hedeflenerek genellikle açık cerrahi yöntem tercih edilir. Nadir limitli hastalık durumlarında laparaskopik cerrahi planlanabilir. Tümör böbrek, kolon gibi komşu organlara invaze ise ameliyat esnasında bu organları da cerrahiye dahil etmek gerekir. Operasyon öncesinde ve sonrasında PET/CT ve MR ile evreleme ve kontroller yapılır.
Meme Kanseri
Meme kanseri MRI, Mamografi, Meme Ultrasonu gibi modern inceleme yöntemlerinin gelişmesi ile erken tespit edilebilir hale gelmiştir. Ancak halen birçok kadın memesinde ele gelen bir lezyonu ya da memesi ile ilgili şikayetini gerek iş yoğunluğundan gerekse utanma, korkma gibi psikolojik nedenlerden ihmal etmektedir. Meme kanseri tanısı genellikle şüpheli lezyonlardan yapılan Kalın İğne Biyopsisi (TRU-CUT Biyopsi) ile koyulur. Meme kanseri tipleri sıklıkla Duktal İnvaziv Karsinom, Duktal Karsinoma İn-Situ, İnvaziv Lobüler Karsinom olarak sıralanabilir. Bazı diğer nadir tipleri de mevcuttur. Meme kanseri tanısı koyulduktan sonraki en önemli konu tedavi stratejisidir ve planlamasıdır. Öncelikle evreleme yapmak gerekir. Erken evrelerde ameliyat ön planda iken lokal ileri evrelerde öncesinde kemoterapi/hormonoterapi gibi modaliteler; evre geriledikten sonra ise cerrahi gndeme gelir. Ameliyat aşamasında hasta ve doktor birlikte karar vermelidir. Hastanın estetik kaygıları cerrahi onkoloji prensiplerinden taviz vermeyerek gerçekleştirilebilir. Sentinel Lenf Nodu Biyopsisi ile koltuk altındaki lenf nodları tamamen çıkarılmadan daha limitli ameliyatlar gündeme gelmiştir. Sentinel lenf nodunun pozitif olduğu durumlarda koltuk altı yani aksilladaki lenf nodları diseke edilerek toplanır ve çıkarılır. Memenin kısmen çıkarıldığı ameliyatlara MEME KORUYUCU CERRAHİ denir. Memedeki kanser meme içerisinde birçok alandan kaynaklanıyorsa ya da çapı meme dokusu içerisinde yarıya yakın yer kaplıyorsa MASTEKTOMİ denen tüm memenin çıkarıldığı ameliyat gerçekleştirilir. Aksilla ve meme beraber ameliya ile çıkarılıyorsa bu ameliyata MODİFİYE RADİKAL MASTEKTOMİ denir. BRCA-1/2 genetik testi pozitif olan hastalar gibi kanser riski yüksek hastalarda ya da seçilmiş meme kanseri vakalarında meme ucunun ve cildinin korunarak mastektomi ameliyatı yapılmasına ve boş kalan alanın silikon meme protezi ile doldurulmasına CİLT KORUYUCU SUBKUTAN MASTEKTOMİ denir. Bu yöntem uygun hastalar için onkolojik açıdan güvenli olduğu kadar gayet başarılı estetik sonuçlar verir. Cerrahi sonrası çıkacak patoloji raporuna göre hastanın ihtiyacı var ise uygun olan kemoterapi, immunoterapi ve hormonoterapi tedavileri tek tek veya birlikte çeşitli kombinasyonlar halinde uygulanır. Erken evre meme kanserlerinde kemoterapi ihtiyacı olmayabilir.
Tiroid&Paratiroid&Sürrenal Hastalıkları
Tiroid Paratiroid Sürrenal Hastalıkları
Tiroid Bezi Hastalıkları
Tiroid bezi nefes borusu üzerinde yer alan endokrin bir bezdir. İnferior larengeal sinir, superior larengeal sinir ve Vagal sinir komşuluğunda bulunur. Üzerinde her 4 köşesinde paratiroid denen ve vücudun kalsiyum dengesini kontrol eden endokrin bezler bulunur. Aşırı büyümesi halinde guatr haline gelir; solunum güçlüğü, kozmetik olarak kötü görünüm, ses kısıklığı gibi şikayetlere yol açar. İyi huylu nodüller tiroid bezi içerisinde yer alabilir. Tirod bezi aşırı çalışırsa bu hastalığa Graves Hastalığı denir. Graves Hastalığı kalp çarpıntısı, aşırı sinirlilik, gözlerin dışarıya doğru çıkması gibi belirtilere neden olur. Guatr ve Graves Hastalığı birlikte görülebilir. Tiroidin bu hastalıkları bilateral total tirodektomi denen; tiroidin tamamının alındığı ameliyatla düzeltilir. Bu ameliyatta komşuluğundaki her 3 sinir de nöromonitorizasyon denen teknolojik cihazla görünür ve korunur. Bununla birlikte paratiroid bezleri de cerrahi olarak korunur. Ameliyat sonrası hastanın ömür boyu günde 1 kez tiroid hormon hapı alması gerekir.
Paratiroid Bezi Hastalıkları
Paratiroid bezleri genellikle 4 tanedir ve tiroid bezinin üzerinde her 4 köşesinde bulunur, bazen sayıları 4’ ten fazladır ve boyunda değişik alanlarda görülebilirler. Tiroid bezinin adenom denen iyi huylu bir yapıya dönmesi ile vücutta kemikler yıkılarak aşırı derecede kalsiyum salgılanır, tüm paratiroid bezlerinin aşırı çalışması halinde de bu tablo gözlenebilir. Paratiroid adenomu cerrahi olarak çıkarılarak tedavi edilir. Tüm bezlerin aşırı çalışması halinde geride fonksiyon gösterecek bir paratiroid bezi bırakılarak geri kalan bezler cerrahi olarak çıkarılır.
Sürrenal Bezi Hastalıkları
Sürrenal bezler her böbrek üzerinde bulunur. Bu bezlerin iyi huylu hastalıkları genellikle rastlantısal olarak saptanan adenomlardır. Bazen de bu iyi huylu adenomlar bazı hormonları aşırı miktarda salgılarlar. Hastalarda obezite, Cushing Sendromu, hipertansiyon, elektrolit bozuklukları gibi semptomlara neden olurlar. Tedavi de genellikle laparaskopik (kamera ile kapalı ameliyat) cerrahi ile bu kitlenin çıkarılması yeterli olur. Hormon salgılamayan rastlantısal olarak saptanan adenomlar belli bir büyüklüğe kadar izlenebilir.