Hemoroidal Hastalık
Hemoroidler aslında makat bölgesinde dışkı tutabilmek için anatomik destek sağlayan vasküler yastıkçıklardır. Yaş, sigara, hareketsizlik, karıniçi basıncının artması gibi nedenlerle hemoroidal hastalığa dönüşebilirler. Makatta şişlik, ağrı, kanama gibi belirtileri vardır. İç ve dış olmak üzere iki tipi vardır. Dış hemoroidler dışarından gözle görülebilir ve elle hissedilebilir. İç hemoroidler ise dışkılama esnasında makattan dışarıya çıkabilir, dışkılama sonrası yerine geri döner. Dışarıya çıkıp içeriye geri dönmediği durumlarda acil ameliyat gerekebilir. Planlı hemoroid ameliyatları öncesinde mutlaka rektum kanserinden ayrımını yapmak için rektosigmoidoskopi denen endoskopik incelemeyi yapmak gerekir. Uygun vakalarda endoskopi ile ameliyatsız yöntemler kullanılarak hastalık tedavi edilebilir. Ameliyat esnasında lazer, band ligasyonu, ligasure, koter, harmonic gibi yüksek enerji aletleri kullanılabilir. Günümüzde teknolojik aletlerin gelişmesi ile bu tip maeliyatlar hasta ve cerrah açısından daha konforlu hale gelmiştir. Ameliyat sonrası 1 gecelik hastane yatışı gerektirebilir. Taburculuk sonrası ilaç tedavisi bir süre devam ettirilir.
Anal Fissür
Makat bölgesinde genellikle strese, kabızlığa ya da uzun süren ishale bağlı olarak gelişebilir. Aniden geliştiği durumlarda akut, uzun zamandır devam eden hastalıkta kronik tipten bahsedilir. Muayene ile tanı koyulur. Dışkılama esnasında kanama, ağrı ile kendini gösterir. Tedavide ameliyatsız bir yöntem olan botox enjeksiyonu uygulanabilir. İnatçı ve ilaç tedavisine yanıt vermeyen vakalarda LİS (Lateral İnternal Sfinkterotomi) denen teknikle ameliyat yapılarak iyileştirilir.
Anal Apse
Makat bölgesinde gelişen apse tipidir. Makatta aşırı derecede ağrı, şişlik, zonklama ile kendini gösterir. Tanıda anal MR kullanılır. Tedavide mutlaka apse drenajı ameliyatı uygulanır. Ameliyat sonrası dönemde gerekirse damardan antibiyotik uygulanarak tedaviye devam edilir. Tedavide geç kalınırsa ölümcül sonuçlar dahi oluşturabilir. Acil cerrahi gerektiren durumlardan biridir.
Perianal Fistül
Rektum ve anal bölgenin dışarıdaki cilt dokusu ile arasında kaçak bir hat oluşmasıdır. Apse drenajı uygulanmış hastalarda, enflamatuar bağırsak hastalığı olan hastalarda daha sık görülür. Tanıda anal MR kullanmak gerekir. Tedavisi cerrahidir. Ameliyatta fistülotomi ya da seton yerleştirilmesi teknikleri uygulanır. Cerrahi öncesi mutlaka rektosigmoidoskopi denen endoskopik inceleme kullanılır. Ameliyat sonrası tekrarlama ve birden çok cerrahi müdahale ihtimali yüksektir.
Pilonidal Sinüs (Kıl Dönmesi)
Kuyruk sokumu bölgesinin hastalığıdır. Nadiren iki meme arası gibi bölgelerde de gözlenebilir. Kuyruk sokumunun makata yakın bölgesinde ciltaltında kemiğe kadar uzanan kist oluşumu ile karaterizedir. Bu kist içerisinde genellikle kıllar birikir ve enfeksiyona neden olur. Kozmetik açıdan kötü bir görünüme neden olur ve hastanın yaşam konforunu bozar. Muayene ile tanı koymak mümkündür. Bazen yüzeyel doku ultrasonu da yapmak gerekir. Kuyruk sokumunda corta hatta ciltte delik veya delikler gözlenir. Tedavide hastanın tercihine ve yaşam şekline uygun olan seçenekler kullanılır. Kristalize Fenol, Laser ameliyatsız tedavi seçenekleridir. Hastanın iyileşme süreci ve işe dönüşü daha hızlı olur. Bununla birlikte ileri düzey vakalarda pilodila sinüs eksizyonu ve flep yöntemleri ile cerrahi uygulanır. Daha limitli vakalarda kamera ile mikrosinüsektomi operasyonu yapmak mümkündür. Tekrarlama riski ve birden fazla cerrahi ihtimali yüksektir.