• hi@drkagangokce.com
  • +90 549 430 90 53

Tiroid Kanseri

Tiroid bezinde kanser tanısı ince iğne aspirasyon biyopsisi ile koyulur. Boyun bölgesinde şüpheli lenf nodları görülürse, bu lenf nodlarından da ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılır. Tiroid kanserlerinin en sık karşılaşılanı ve diğerlerine göre daha az agresif olanı papiller tiroid kanseridir. Diğer tipler ise medüller tiroid kanseri ve anaplastik tip tiroid kanseridir. Anaplastik tip oldukça agresif seyreder; boyun bölgesi başta olmak üzere vücudun diğer yerlerine metastaz yapma eğilimindedir. Tiroid bezine sınırlı, boyun lenf nodlarına metastaz yapmamış kanserler için bilateral total tiroidektomi operasyonu yeterlidir. Bu operasyonda nefes almayı, konuşmayı ve yutkunurken boğaza sıvı kaçmasını engelleyen sinirler sinir monitorizasyonu denen teknolojik cihazla görünerek takip edilir ve korunur. Boyun bölgesindeki lenf nodlarına yayılmış olan tiroid kanserlerinde total tirodektomi operasyonuna ek olarak santral ve lateral boyun diseksiyonu (metastatik ve şüpheli lenf nodlarının toplanarak çıkarılması) operasyonları eklenir. Boyun diseksiyonu esnasında birçok siniri monitorize etmek için özel bir sinir monitorizasyon cihazı kullanılır. Tiroid ameliyatları sonrasında tiroid hormon hapını hastanın ömür boyu kullanması ve zaman zaman tiroid hormon seviyelerinin kontrol edilmesi gerekir. Belli aralıklarla tiroid kanseri için geliştirilmiş Tümör Marker’ ları , boyun ultrasonu ve MR ile kontrolleri yapılır.

Paratiroid Kanseri

Paratiroid kanserleri nadir görülür. Agresif tipte seyredebilir. Tespit edildiğinde hızlıca opere edilmesi uygun olur. İnce iğne biyopsisi ile tanı koyulur. Boyun ultrasonu ve MR’ ı ile evreleme yapılabilir. Tedavide paratiroid bezi ile birlikte ilgili taraftaki tiroid bezinin lobu da rezeksiyona dahil edilir. Gerekli görülürse boyun diseksiyonu operasyonu da ana ameliyata eklenir. Tedavi sonrası boyun ultrasonu ve MR’ ı ile kontroller yapılır.

Sürrenal Bezin Kanserleri

Sürrenal bez kanserleri kendilerini hormonal düzensizliklerle, tansiyon iniş çıkışları ile gösterebilir. Farklı sebeplerden çekilmiş karın tomografilerinde rastlantısal olarak da bulunabilir. Tespit edildiğinde her zaman biyopsi yapılması gerekmez hatta bazı durumlarda biyopsi yapmak sakıncalı olabilir. Ameliyatta yayılımın az olması hedeflenerek genellikle açık cerrahi yöntem tercih edilir. Nadir limitli hastalık durumlarında laparaskopik cerrahi planlanabilir. Tümör böbrek, kolon gibi komşu organlara invaze ise ameliyat esnasında bu organları da cerrahiye dahil etmek gerekir. Operasyon öncesinde ve sonrasında PET/CT ve MR ile evreleme ve kontroller yapılır.