İnguinal Herni (Kasık Fıtığı)
Sağ ve sol kasık bölgesindeki karın duvarının yırtılması veya ileri derecede zayıflaması sonucu gelişir. Kasık bölgesindeki fıtık kesesine ince ve kalın bağırsak, omentum denen karın içi yağlı doku, nadiren mesane (idrar torbası) girebilir. Böylece bu alanda şişlik ve ağrı hissedilir. Tanıda muayene ve yüzeyel doku ultrasonu yeterlidir. Hasta ayakta iken fıtık daha çok görünür hale gelir. Bu fıtık kesesinde zamanla ve yaşlanma ile birlikte bağırsak boğulmaları gerçekleşebilir. Kozmetik açıdan kötü bir görümü vardır. Tespit edildiğinde laparaskopik (kamera ile kapalı) ya da açık cerrahi yöntemle mesh (yama) kullanılarak tamir edilir. Kapalı ameliyat sonrası iyileşme ve işe dönüş hızlı olur.
Umblikal Herni (Göbek Fıtığı)
Göbek bölgesi embriyolojik gelişim döneminden itibaren fıtık gelişimi açısından riskli bölgelerdendir. Göbekte karın duvarının zayıflığı ve karın duvarı defekti nedeniyle genellikle omentum denen yağlı doku buradan dışarıya cilt altına doğru çıkar ve göbek fıtığı oluşur. Kötü bir kozmetik görünüme neden olur. Zamanla bu fıtık alanında bağırsak boğulmaları gelişebilir. Tanı muayene ve yüzeyel doku ultrasonu ile konulur. Tespit edildikten sonra laparaskopik ya da açık yöntemle greft (yama) kullanılarak ameliyatla onarılır.
İnsizyonel Herni (Ameliyat Sonrası Gelişen Fıtık)
Daha önce herhangi bir nedenden dolayı geçirilmiş olan karın bölgesi ameliyatlarına bağlı olarak gelişir. Açık ameliyatlar sonrası daha sık görülmekle birlikte laparaskopik ameliyatlardan sonra da gelişebilir. Kötü kozmetik görünüme neden olur. Tespit edildiğinde laparaskopik (kamera ile kapalı) ya da açık cerrahi yöntemle mesh (yama) kullanılarak ameliyat edilir.