• hi@drkagangokce.com
  • +90 549 430 90 53

Karaciğer Kist Hidatiği

Kist hidatik enfeksiyöz bir hastalıktır, parazit aşısı olmayan köpek dışkısı ile bulaşması sıktır. Genellikle iyi yıkanmamış sebze, meyve, yeşillik gibi besinlerle ya da hayvan dışkısına temasla bulaşır. Bu parazit sindirim yolu ile karaciğere ulaşır ve burada yerleşir. Kistlerin evreleri vardır. Bazı basit tipleri medikal tedavi ile izlenebilir ancak aktif kistlerin ameliyatla boşatılarak temizlenmesi gerekir. Ameliyat laparaskopik (kamera ile kapalı yöntem) ya da açık teknikle yapılabilir. Ameliyat sonrası bir süre parazit için medikal tedavi uygulanır.

Karaciğer Basit Kistleri

Karaciğerde bulunan içerisinde masum sıvı içeren basit kistlerdir. Genellikle ultrason ile takip altında tutulurlar. Çok nadiren ağrıya neden oluyorsa aspirasyonla radyolojik olarak boşaltılabilir.

Karaciğer Hemajiomları

Hemanjiomlar basit damar yumakları olarak tanımlanabilir. Genellikle ultrason ve şüpheli durumlarda karaciğer MR’ ı ile tanı konur. Çok büyük değilse ve ağrı oluşturmuyorsa takip yeterlidir. Çok büyük ve ağrıya neden olan lezyonlarda ameliyatla çıkarılmaları gerekebilir.

Karaciğer Adenomları

Karaciğerin iyi huylu ya da borderline lezyonlarıdır. Tespit edildiklerinde biyopsi yapmak uygun olabilir. Tanı konduğunda ameliyatla çıkarılmaları uygundur. Ameliyat açık ya da laparaskopik (kamera ile kapalı) yöntemle yapılabilir.

Karaciğerin Fokal Nodüler Hiperplazisi

Hormonal olarak aktif olan genç kadınlarda daha çok görülür. Hormon ilaçları kullanan kadınlarda görülme ihtimali daha yüksektir. Karaciğer MR’ ı yardımı ile tanı koyulur. Belli bir boyuta kadar takip edilebilir. Boyutu büyükse ve kanser riski taşıdığı düşünülürse ameliyatla çıkarılabilir. 

Safra Kesesi Taşları

Safra kesesinde bir veya daha fazla, bazen yüzlerce taş oluşması sonucu görülür. Safra kesesinde taşlar oluşabileceği gibi kristaloidler ve çamur da gözlenebilir. Bu duruma Kolelitiazis adı verilir. Safra kesesi taşlarının korkutucu komplikasyonlarından biri bu taşlardan birinin veya bir kaçının ana safra yoluna düşmesidir. Bu durumda koledoğa düşen taşlar ana safra yolunu tıkar ve sarılık oluşumuna neden olur. Bununla birlikte pankreas kanalını da tıkarsa yanısıra pankreatit gelişir. Bir diğer komlikasyon ise 10 yıl ve uzun sürede safra kesesi taşlarının kansere yol açma ihtimalidir. Safra kesesinde taşlar oluştuğunda tedavi genellikle laparaskopik (kamera ile kapalı yöntem) cerrahi ile safra kesesinin tamamının alınmasıdır. Bazı seçilmiş vakalarda safra kesesi taşı izlenebilir veya ERCP denen yöntemle çıkarılabilir.  

Safra Kesesi Polipleri

Safra kesesi polipleri safra kesesinin kendi dokusundan gelişen iyi huylu lezyonlardır. Genellikle  7 mm, 10 mm buyutuna kadar ultrasın ile takip edilebilirler. Belli bir boyutun ve sayının üzerindeki polipler için laparaskopik kolesistektomi operasyonu ile safra kesesinin tamamının alınması ameliyatı yapılır. Safra kesesi poliplerinin en önemli tehlikesi ve ameliyat sebebi safra kesesi kanserine dönüşme ihtimalidir.